41.9 49.15
#tastyresty
Колумбія

Столиця: Богота
Дата незалежності: 20 липня 1810 року (від Іспанії )
Офіційна мова: іспанська (також английська та креольська в провінції Сан-Андрес-і-Провіденсія )
Валюта: Колумбійський песо
Населення: Станом на 2023 рік проживає майже 52 мільйони людей *не враховуючи величезну кількість біженців з Венесуели.

Географія
Колумбія - одні з трьох держав  Південної Америки, що мають вихід як до Тихого, так і Атлантичного океану (інщі держави це Панама та Чілі).
На заході Колумбіїї Тихий океан, на північному заході Карибське море. З півночі на підвдень країни розташовані гори Анди, на сході плоскогір'я, яке перетинає ріка Амазонка.
У Колумбії є все: степи або льянос, джунглі, сельва, дощові ліси. величні гірські хребти.


Клімат
В країні спостерігається цікавий факт: увесь рік у окремій території зберігається одна й та сама погода та температура: в Боготі це +20 +25, на Карибах біля +30 та трохи вище й завжди сонячно, у Медельїні та в Гуатапе може зненацька піти дощ, а потім миттєво вийде сонечко. Офіційно клімат у Колумбії екваторіальний та субекваторіальний.

Пляжні курорти
На Тихоокеанському узбережжі прохолодніше (+18-25 С°), ніж на Атлантичномус(+29-30 С°), однак всюди можна відпочивати в будь-яку пору року. Менш туристичні місяці з грудня по березень.
Температура повітря в Колумбии стабільна, а пори року «перевернуті». Идеальний час для подорожі це літо: на більшості території немає спеки і буде комфортно відвідати Анди, подорожувати Амазонкою та робити світлини у колумбійській глубинці. В середині літа можна побачити китів у Тихому океані, що вони наближаються до берегів. Сезон дощів буває іноді у квітні-травні та восени в жовтні або листопаді. Але сильних та тривалих злив в країні не буває.

Фестивалі и карнавали
Великі музичні, квіткові, модні та танцювальні фестивалі відбуваються по всій країні щомісяця — потрібно просто правильно вибрати час. Влітку це Salsa Festival, La Feria de las Flores, Colombiamoda Fashion Week – вони проходять у Медельїні, та Fiesta del Mar у Санта-Марті. У січні проходить знаменитий карнавал «Чорних та Білих» у місті Пасто, у лютому – Карнавал Барранкільї, а у грудні – Ярмарок Калі. Навесні організуються кіно- та театральні фестивалі: Кінофестиваль та Латиноамериканський фестиваль театру в Катархені, а також неймовірні свята у Страсний тиждень. А восени у листопаді в Колумбії влаштовують Національний конкурс краси. Але! Потрапити до Колумбії на національне свято - дуже здорово, але є й свої мінуси. Майте на увазі, що в урочисті дні лавки, ринки, магазини та багато інших закладів або закриваються раніше, ніж звичайно, або зовсім не працюють. Вибирайте правильний сезон і вирушайте назустріч колумбійським пригодам.

Кухня та страви
Нациіональная кухня Колумбії поєднує в собі кулінарні традиції індіанських народів, що жили тут ще до відкриття Америки Колумбом і переселенців з Європи та Азії. Як і в інших латиноамериканських кухнях, домінуючими продуктами є кукурудза, рис, бобові, картопля, м'ясо птиці, свинина, овочі та фрукти. Режим харчування середнього колумбійця дуже схожий на європейський. Вранці сніданок, традиційною стравою якого вважається «уевос-перикос» (яєчня, з помідорами та цибулею), потім обід, який, як правило, складається з трьох страв (суп, друга страва та легкий десерт) та наприкінці дня вечеря легшв за обід, але обов'язково з присутністю м'ясних страв. Майте на увазі, картопля в Колумбії щовсім інша ніж в Україні та може здаватися несмачною. Також, не дивлиясь на безкрайні поля помідорів, ви не знайдете у місцевих маркетах томатного соку, а також колумбійці не роблять традиційні для нас салати з капусти, огірків та помідорів. Однак, приготуйтеся,що в подорожі буде м'ясо, ДУЖЕ багато різноманітного м'яса.
Ось традиційні коломбіанські страви:
Ахіако - суп з курчам, картоплею й овочами, популярний у Боготі, який подається зі сметаною, качаном кукурудзи й каперсами, «арепас»;
Ареа - несолоні кукурудзяні коржі, що подаються замість хліба під суп;
Аррос-кон-коко - рис, приготовлений у кокосовій олії, делікатес узбережжя;
Бандеха пайса - (страва з яловичого фаршу, сосисок, бобових, рису, бананів і авокадо) - м'ясна страва з маніокою, рисом, смаженим подорожником і квасолею - що подається в Медельїні;
Касуела-де-маріскос - тушковані морепродукти - На узбережжі Карибського моря дуже багато страв готується з морських продуктів. Наприклад, страви з лобстера славляться своїм ароматом.
Орміга кулона - незвичайна страва, характерна для Сантандера, з особливого виду смажених мурашок.
Лечона - запечене цілим поросятко з рисом, характерне для Толіми.
У багатьох ресторанах подають недорогі страви, наприклад - комідас корр'єнтес - шматок смаженого м'яса з бобами і рисом. 

Колумбійці рідко вживають алкоголь з м'ясом. Безалкогольні газовані напої називають «гасеоса». Просіть «тінто» і вам можуть подати червоне вино або «вино тінто». Колумбійські вина невисокої якості. Чилійські та аргентинські вина можна придбати в ресторанах за доступними цінами. В Колумбії виробляється безліч марок рому. Можна порекомендувати «канеласо» - коктейль на основі рому, який п'ють і гарячим, і холодним. Тимчасових обмежень для продажу алкогольних напоїв немає.

Крім цього, кухня Колумбії багата величезною кількістю фруктів: манго, папайя, апельсини, ананаси, фейхоа, банани. Також, тут ви знайдете зовсім екзотичні фрукти та овочі: «куруба», «запоті», «мамонсильо», «луло» , «мамі», «учува», «борохо», «гуайяба-манзана», «помароса», «пітахайя», «чонтадуро».

Закінчувати трапезу в Колумбіїприйнято чашкою кави або відомим латиноамериканським чаєм Мате. Також популярністю користуються:
Кола (зовсім не схожа на традиційну кока-колу, оскільки робиться з натуральних інгредієнтів).
"Коломбіана" - аналог нашої крем-соди.
"Содас" - Колумбійський лимонад.
"Чичас" - Фруктова суміш з льодом.
"Гасеоса" - безалкогольний газований напій.
"Ароматикас" - напій з трав.
"Агуа-де-панелья" - напій з неочищеним цукром і соком лайма.

З алкогольних напоїв рекомендуємо спробувати або привезти додому:
"Рон" - колумбійський ром.
"Агуардієнт" - хлібну горілку.
"Чіча" - горілку з цукрової тростини.
"Чампус" - пінний напій з ананасів, зернових, луло та інших компонентів.
"Aguila", "Club-Colombia", "Dorada" - найкращі сорти колумбійського пива.