Одне з найдавніших міст Європи, колишня столиця країни та нинішня столиця портвейну. В історичному серці Порту, розміри якого, до речі, значно менші, ніж у Лісабоні, розташований район Ribeira, зарахований до об'єктів світової спадщини ЮНЕСКОЕ у 1996 році. На відміну від інших великих міст країни центр Порту не стільки бароковий, скільки гранітний і монументальний. У Порту їдуть не лише для знайомства з історією та архітектурою, а й на дегустацію портвейну. Існує чотири види Портвейну з Порту - Porto Branco (білий), Porto Ruby (рубіновий червоний), Porto Tawny (бурштиново-коричневий) та Porto Rosé - це якщо класифікувати за кольором. Також виділяють Porto LBV (Late Bottled Vintage) - високоякісний, розлитий на 4-6 рік після збору, а до вина, звичайно, і національна кухня: риба, морепродукти та м'ясо - це основа місцевих страв, а головним гарніром вважається рис з овочами. З незвичайних страв у місцевих ресторанах пропонується скуштувати: вовчий окунь, морський чорт і козячий сир з товстою кіркою. Любителів десертів місцева кухня порадує не менше, практично всі солодкі страви тут готуються з додаванням мигдалю та кориці: різноманітні тістечка, торти, пудинги, муси, хрумке печиво та фруктові салати.