39.8 43.1
#tastyresty
Греція
Столиця: Афіни
Дата незалежності: 25 березня 1821 року
Офіційна мова: грецька
Грошова одиниця: євро

Географія

 
Map of Greece

Греція розташована в південній частині Балканського півострова і на прилеглих до нього та до узбережжя Малої Азії островах і займає площу 132 тис. км², у тому числі площу островів 25,1 тис. км². Межує з Албанією, Північною Македонією, Болгарією та Туреччиною. Омивається Середземним морем, зокрема: Іонічним, Егейським морями, а південне узбережжя Криту — Лівійським морем. До складу Греції входить близько 2 тисяч островів, на які припадає майже 20% усієї країни.

Територія Греції може бути поділена на три частини:

*материкова Греція, до складу якої входять Македонія (Салоніки, Флоріна, Пелла, Кавала, Касторія, Халкідікі та ін), Фракія (Родопі, Ксанті та Еврос), Епір (Теспротія, Превеза, Яніна та ін), Фессалія (Ларіса, Магнісія) та ін) та Центральна Греція (Фтіотида, Фокіда, Аттика та ін). Також географічно до цього регіону можна віднести Іонічні острови;

*Пелопоннес - найбільший півострів Греції і вогнище найдавнішої цивілізації Європи, включає номи Аркадія, Лаконія, Месінія і т. д. Тут розташований знаменитий Коринфський канал, проритий французькою фірмою для грецької держави в XIX столітті;

*острова Егейського моря, найбільшими з яких є:

*Крит - восьмий по території в Європі (8259 км²);

*Евбея (3654 км²), з'єднаний з континентом мостом, перекинутим через протоку Евріп;

*Лесбос (1630 км²), розташований біля берегів Туреччини.

Клімат

Клімат Греції можна поділити на три типи: середземноморський, альпійський та помірний, кожен з яких впливає на певну територію. Гірський хребет Пінд сильно впливає на клімат материкової частини країни: регіони, розташовані на захід від схилів Пінда (Епір), отримують більшу кількість опадів, ніж регіони, розташовані на східній стороні хребта (Фесалія).

Кухня

 Найбільш характерним і давнім елементом харчування греків є оливкова олія, яка є практично у всіх стравах. Воно виготовляється з плодів оливкових дерев, додається практично до всіх страв і використовується не тільки як ароматна приправа, а й під час термічної обробки їжі. Ще одним незамінним компонентом є лимон. Основними зерновими в Греції є пшениця та ячмінь. Найбільш популярні овочі: томати, баклажани, картопля, зелена квасоля, бамія, перець та цибуля. Мед у Греції переважно квітковий — із нектару фруктів та цитрусових дерев (лимон, апельсин). Використовується також чебрецевий та сосновий мед.

У грецькій кухні трави та спеції використовуються набагато частіше, ніж в інших середземноморських кухнях. Як правило, це орегано, м'ята, часник, цибуля, кріп, сіль та лаврове листя. Інші популярні спеції – це базилік, чебрець та насіння кропу. У багатьох грецьких рецептах, особливо у північних районах країни, використовуються «солодкі» спеції разом із м'ясом. Наприклад: кориця чи гвоздика. Грецькі страви характеризуються частим використанням м'яти та мускатного горіха. Інші найбільш популярні інгредієнти для страв - це баранина, свинина, оливки, вирощені в Мессінії, сир фета, виноградне листя, цукіні та йогурт. У десертах переважає мед та горіхи.

Особлива гордість греків – сир. У Греції його виробляється щонайменше 50 сортів (у кожному регіоні свій особливий рецепт). Греки споживають сиру найбільше у світі — понад 25 кг на рік на людину. Найпопулярніший сорт зветься «Фета»: саме він використовується у приготуванні знаменитого «грецького салату». У Греції цей салат називається «хоріатики» (сільський).

Не менш популярне у Греції м'ясо. Перевага надається свинині, баранині та козлятині. Мусака - одна з найвідоміших страв, приготовлена з додаванням як м'яса, так і традиційних для Греції овочів. Пастиціо - інша улюблена греками страва. Популярна риба, молюски та інші морепродукти.

Через особливості рельєфу Греції, який не сприяє розведенню великої рогатої худоби, найбільш уживаними продуктами стали баранина і козлятина. Також поширені рибні страви, особливо у прибережних районах та на островах. Грецька кухня використовує велику кількість сирів: фета, грав'єра, мецовон, кефалотирі, касері, манурі.

У давнину була популярна креокакавос — свинина під кисло-солодким соусом з меду, чебрецю та оцту, що подається з гарніром з баранячого гороху з часником.

Типова грецька їжа є простою, барвистою та ароматною. На багатьох стравах впливає грецька історія. Але весь калейдоскоп грецьких страв найчастіше залишається невідкритим туристами.


 

Flag of Albania.svg
Flag of North Macedonia.svg
Flag of Bulgaria.svg
Flag of Turkey.svg
Flag of Greece.svg